Fokusera på rätt sak – belöna det du vill ha

En av de vanligaste frågorna vi får på kurser, är ”vad ska jag göra när hunden gör något jag inte vill att den ska göra?”

Många hundägare vi har träffat, vill gärna korrigera sina hundar med ibland både röst och någon fysisk korrigering. Många gånger handlar det om okunskap, men många gånger är det ett val som hundägaren gör. Vår fråga till er, varför måste vi hundägare använda ordet ”nej”, för att vår hund ska förstå att den gjorde fel enligt oss? Varför måste vi när vi ändå väljer att använda ordet ”nej” låta det komma med hårdare röst eller en fysisk korrigering?

Vi tror inte på att det lönar sig att korrigera hunden till lydnad. Vi tror att det mer leder till bristande samarbete och en hund som inte utför sina moment med riktig glädje. Vi vill finna andra vägar att tala om för vår hund att det den gjorde just nu, blev lite tokigt. För ibland måste vi kunna göra det, fast vi uteslutande arbetar med positiv förstärkning.

Måste vi bryta hunden med just ordet ”nej”?
Ordet ”nej”, är egentligen bara ett ord och går att lära in till något positivt t ex sluta med det du gör just nu och kom till mig. Det svåra som vi ser i just den biten, är att vi hundägare gärna tillför en mer negativ röst eller stamp i backen med foten, knäpper i fingrarna etc. Och just när vi tillför något som för hunden uppfattas som negativt, blir även betydelsen av ordet ”nej” negativt. Men väljer du att träna in ordet ”rätt” enligt oss, så kan det få en positiv inverkan istället.

Vi väljer i alla fall att inte använda ordet ”nej”. Vi utbildar heller ingen under våra kurser i inlärningen av ordet ”nej”. Istället utbildar vi våra elever i andra sätt, på hur vi kan få hunden att göra det vi vill. För det handlar om att vända hundens fokus från något den tycker är roligare för stunden, till något som vi som hundägare just då vill att den ska göra. En sak som alltid är återkommande i sådan här träning är, frågan ”vad har du att erbjuda din hund?”. Nu handlar detta inlägg inte om belöningar, men det tåls ändå att upprepas, för det har som alltid en viktig roll i hundträningen.

Vad kan vi göra istället för att korrigera och använda ordet ”nej”
Om vi inte använder ordet ”nej” när hunden gör något den inte ska. Vad gör vi då istället när hunden t ex:

Står framför oss och skäller mot oss?

Använder du ordet ”nej” i detta sammanhang, kanske du skulle säga ”nej” när hunden skäller. Vi skulle istället välja att vänta ut hunden tills den slutar att skälla. När det händer, så kan vi istället välja att säga ”bra” och belöna hunden med t ex en godbit. Sedan upprepas detta tills, hunden kommer på att det lönar sig att vara tyst. Istället för att mata hunden med godbitar går det också bra att belöna hunden med det den vill ha just då. Hunden kanske skällde framför dig, när ni var på väg ut genom dörren. När hunden då väljer att vara tyst av sig själv, kan du belöna hunden med att låta den komma ut genom dörren. Hunden lär sig att enda sättet att få det den vill (komma ut genom dörren), är att vara tyst.

Hunden hoppar efter matskålen

Hunden hoppar upp emot matskålen och det är svårt att ställa ner matskålen framför hunden. Väljer du att korrigera hunden, gör du det antagligen när hunden hoppar upp emot matskålen. Men vi tycker träningen går betydligt snabbare om vi när vi för ner matskålen mot hunden, väljer att ta upp den igen, om hunden väljer att hoppa efter den.

Det vi vill ha sagt, varje gång hunden hoppar emot matskålen som vi sänker ner mot den, så tar vi upp den. Hunden kommer ganska snabbt lära sig att varje gång den hoppar, försvinner ju maten. När hunden successivt börjar sluta hoppa kommer du kunna föra matskålen längre och längre ner, tills du till slut kan ställa ned den helt utan att hunden försöker ta den. Det blir en tydlig signal för hunden vad vi tycker är rätt och fel beteende. Försöker hunden ta matskålen som står på golvet, tar vi bara lugnt upp den. När hunden istället väntar (många hundar sätter sig även självmant under denna typ av träning) lugnt och matskålen står framför den på golvet – säger vi ”varsågod”.

Kortfattat vi tog bort hundens möjlighet till belöning. Varje gång hunden inte var lugn, försvann matskålen. För varje gång du kunde föra matskålen lite längre ned mot golvet, gav det hunden en signal om att den var på rätt väg och chansen till belöning (det hunden just då ville ha allra mest) ökade.

Fokusera på rätt sak – belöna det du vill ha
Istället för att korrigera hunden när den gör fel, kan vi alltså ta bort hundens möjlighet till att självbelöna sig själv. Hunden får en konsekvens av sitt beteende, men vi gör det på ett trevligare och i vårt tycke på ett effektivare vis.

Du har alltid ett val i hundträningen. Vi vill med detta inlägg öppna upp för att det finns andra sätt att träna din hund, andra sätt som inte innefattar att vänta ut din hund tills den gör fel som du kan korrigera. Börja istället tänka, vad gör min hund för bra just nu som jag kan välja att förstärka? Alla beteenden vi hundägare väljer att förstärka hos hunden, kommer ju att öka i värde. Ett beteende som ökar i värde, kommer få hunden att utföra det oftare och dessutom med glädje och inte bara för att vi tvingat den till det.

Detta är våra tankar som vi försöker träna efter. Lycka till och ställ gärna kreativa frågor!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s